initiatief_zeeland_ logo_2024

Visit Us

Verse producten bij Deelplaats in Zeeland

Lokaal voor Lokaal Zeeland heeft een Deelplaats geopend, waar mensen als in een winkel verse producten kunnen halen. De Deelplaats is bedoeld voor mensen die na drie jaar niet (meer) terecht kunnen bij de Voedselbank. Het verstrekken van de verse producten gebeurt anoniem, de privacy van de gebruikers van de Deelplaats wordt gerespecteerd.

De Deelplaats is sinds kort in functie op een anoniem adres. Het is een vervolg op eerdere projecten van Lokaal voor Lokaal. Midden vorig jaar werden in Zeeland Deelhuisjes geplaatst. Mensen die iets over hebben of willen doneren kunnen daar houdbare producten in plaatsen. Wie dat nodig heeft kan producten uit de Deelhuisjes meenemen. De Deelhuisjes voorzien duidelijk in een behoefte, er wordt veel gebruik van gemaakt.

In december heeft Lokaal voor Lokaal een inzamelingsactie gehouden bij Jumbo Eijsermans. Van de ingezamelde producten is een deel in de Deelhuisjes gezet, een ander deel was voor de Deelplaats. Mira Eijsermans, Debbie Boeijen en Marjo Danen van Lokaal voor Lokaal noemen de Deelplaats ‘een soort winkeltje’. “De mensen die er gebruik van mogen maken kunnen zelf kiezen wat ze willen. Het zijn dus geen vaste pakketten.” Het aanbod bestaat uit groenten, brood, fruit en andere verse producten. Vers vlees zit er niet bij. “Elke woensdag haalt een vrijwilliger bij sponsors, de supermarkt, bij tuinbouwbedrijven en bij boeren die ons steunen verse producten op. Die liggen ‘s middags in de winkel. Lokaal voor Lokaal wordt door tal van bedrijven en particulieren gesteund. Op dit moment zijn er 12 gezinnen met in totaal 42 personen die gebruik maken van de Deelplaats.

Francis Cuppen (rechts) levert wekelijks eieren aan de Deelplaats. Op deze foto reikt Francis eieren uit aan Marjo Danen

Francis Cuppen van Pluimveebedrijf Cuppen steunt het project uit volle overtuiging. Elke week doneert ze eieren, uien en aardappels. “Het is mooi initiatief, waar wij graag aan meewerken. Als je de verhalen hoort dan raak je onder de indruk. Je staat er niet bij stil dat bij mensen de nood zo hoog kan zijn. Wij zijn blij om te helpen.” Datzelfde geldt ook voor anderen die het project steunen. Van der Burgt Uw Groene Vakwinkel stelt elke  maand diervoeding beschikbaar, Jumbo Eijsermans doneert elke week verse producten, ook van tuinbouwbedrijf Compliment krijgt de Deelplaats een eenmalige donatie van verse groenten. “Vele anderen werken anoniem mee”, aldus Marjo Danen. “De Deelplaats helpt mensen die dat nodig hebben en zorgt er zo ook voor dat er minder verspilling is.”

Wie gebruik wil maken van de Deelplaats kan zich melden bij preventiewerker Helma Vermeer van de Zorgcoöperatie Zeeland ( telefoon: 06-20246024; e-mail: helmavermeer@zorgcooperatiezeeland.nl) of bij Lisette Sudmeier van Ons Welzijn (telefoon: 06-10412093; e-mail: lisette.sudmeier@ons-welzijn.nl). Zij bekijken of mensen in aanmerking komen voor deze voorziening. Bezoek aan de winkel gebeurt op afspraak, zodat gebruikers anoniem kunnen blijven.

Donaties van particulieren en bedrijven zijn welkom op het rekeningnummer: NL 93RABO 0145102815 t.n.v. Zorgcoöperatie Zeeland met als vermelding Lokaal voor Lokaal/ Deelplaats. Mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten voor Lokaal voor Lokaal kunnen zich melden op het adres: lokaalvoorlokaal@gmail.com

Voor een overzicht van de Deelhuisjes, klik hier