initiatief_zeeland_ logo_2024

Visit Us

Toon van Loon: Ik houd gewoon enorm van hout! #DuurzameDoener | ZLND.nu

Eiken tafelblad | Foto: TimberTony Woodworks

Met zijn mobiele houtzagerij komt Toon van Loon in het hele land. Hout is zijn grote liefde en die liefde deed hij vooral op in zijn tijd als boer in Denemarken. Toon is van oorsprong boer, eerst in Zeeland op het Oventje en later in Denemarken. In 2009 kwam hij terug naar Nederland.

Terug in Zeeland ging Toon aan de slag met hout. “Hout is sterk en wordt veel gebruikt in de Scandinavische landen, waarom dan niet in Nederland?” zo vraagt hij zich af. Werkend met hout zocht hij vernieuwing, naar een alternatief voor de lange productietijd van hout. Zo kwam hij uit op hennep. Hij werd hier geïnspireerd door een documentaire die hij zag over de veelzijdige hennep plant.

“Hennep kent talrijke toepassingsgebieden en vormt ook een geschikte lokaal herwinbare grondstof voor bioraffinage: Vezel, Touw, Papier, Textiel, Canvas en ook als bouwmateriaal: De houtachtige delen van de hennepplant kunnen in combinatie met kalk gebruikt worden voor het bouwen van woningen. De houtachtige delen worden dan gemengd met kalk en andere op kalk gebaseerde bindmiddelen. In Frankrijk en Groot-Brittannië werden reeds enkele duizenden woningen met dit bouwmateriaal gebouwd. Een groot voordeel is dat het materiaal een goede thermische massa heeft in combinatie met een goede warmtegeleiding factor.” bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hennep

In de bouwwereld overheerst volgens Toon een conventionele manier van denken en die is gewend te werken met petrochemische producten. “De focus ligt met name op efficiëntie en te weinig op innovatie. Voor constructeurs is het dan ook gedoe om met hennep te werken omdat de huidige veelgebruikte houtsoorten sterker zijn. Het nadeel is dat het vaak lang duurt om het te laten groeien. Eik duurt zo’n 80 jaar en populier zo’n 30 jaar.” In de toekomst hoopt Toon met hennep bouwmaterialen een aantal duurzame woningen te kunnen realiseren.

Paulownia Boom | Foto: Jesper Schytte

Hennep groeit als kool en is volgens Toon na één jaar al bruikbaar en dus snel hernieuwbaar. Ook ziet Toon veel heil in de Anna Paulownaboom, deze Chinese boomsoort die nu wordt gebruikt om een Great Green Wall te bouwen in de Sahel in Afrika. De Anna Paulownaboom is volgens Toon de boom van de toekomst. “Paulownia behoort tot de snelst groeiende bomen ter wereld en komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Tegelijkertijd is het het hout dat de meeste CO2 ter wereld opneemt.”

Intussen blijft Toon van Loon druk met zijn mobiele boomzagerij. Een mooi voorbeeld van wat Toon kan betekenen is een project in Amsterdam. Daar moest een oude populier worden gekapt en enkele mensen uit de buurt wilden ook iets teruggeven aan de buurt. Hiervoor kwam Toon naar Amsterdam om iets bruikbaars van de populier te maken: enkele lange tafels, kaartplankje, boomstammetje om op te zitten en meer.