initiatief_zeeland_ logo_2024

Visit Us

Snelheidsmeteractie: 2000 euro voor de Zeelandse basisscholen

V.l.n.r. William van Stiphout (Initiatief Zeeland), wethouder Harold van den Broek (Verkeer),Linda van den Hurk (BS De Vlasgaard) en Angela Verwijst (BS De Wizzert) (Foto  Marc van Zuylen i.o.v. Gemeente Maashorst)

Basisscholen De Wizzert en De Vlasgaard in Zeeland hebben 15 maart 2024 een symbolische cheque ontvangen ter waarde van 2.000 euro. Het bedrag is het resultaat van de snelheidsmeteractie in de Kerkstraat Noord in Zeeland, die begin dit jaar werd afgerond. De actie is door Initiatief Zeeland in gang gezet.

Bewoners van de Kerkstraat Noord in Zeeland worden geregeld geconfronteerd met hardrijders. Volgens de gemeente een probleem dat natuurlijk niet alleen in de Kerkstraat voorkomt. Initiatief Zeeland wilde hier al een tijdje iets aan doen. In 2023 kreeg Initiatief Zeeland de kans om samen met de gemeente deel te nemen aan een campagne van de provincie Brabant, genaamd ‘Brabant gaat voor NUL’. Hiervoor werd gedurende 4 weken een snelheidsmeterspaarpot ingezet. Het is een innovatieve snelheidsmeter die in één oogopslag weggebruikers, m.u.v. fietsers, confronteert met de toegestane snelheid en de daadwerkelijk gereden snelheid.

Spaarpot
Het concept is simpel: blijft de weggebruiker onder de toegestane 30 km. per uur, dan levert dat een geldbedrag op. Dat bedrag wordt direct zichtbaar in een digitale spaarpot gestort. Zodoende zien weggebruikers meteen positief gedrag beloond worden en het totaalbedrag verder oplopen.

De opbrengst van 2.000 euro laat zien dat gedurende de 4 weken de snelheidsmeterspaarpot veel aandacht heeft getrokken bij de weggebruikers. Er liggen twee basisscholen aan de Kerkstraat in Zeeland. Een goede bestemming vinden voor het
geldbedrag was volgens William van Stiphout, voorzitter Initiatief Zeeland, dan ook geen lastige opgave. “We wilden als dorpsinitiatief iets positiefs en duurzaams doen met het geld. De keuze is daarbij gevallen op herinrichting van het schoolplein van de twee basisscholen in Zeeland. Het bedrag wordt gebruikt voor de vergroening van het schoolplein en dat vinden we een mooie en duurzame bestemming.”

Wethouder Harold van den Broek (Verkeer) is eveneens blij met de opbrengst van de actie: “Positieve gedragsbeïnvloeding is een middel dat ingezet kan worden om de verkeersveiligheid te vergroten. Het is geen permanente oplossing maar de actie in Zeeland toont aan dat deze aanpak mogelijkheden geeft. We onderzoeken de komende tijd op welke manier we gedragsbeïnvloeding
verder in kunnen zetten in Maashorst op wegen die zich daarvoor lenen.”