initiatief_zeeland_ logo_2024

Visit Us

Paradijs in het hart van Zeeland | #Duurzame Doeners #DuurzameDoener | ZLND.nu

Paradijs in het hart van Zeeland

Aan de Brand in Zeeland is een bijzonder stukje natuur die ook nog grotendeels eetbaar is. Het is de tuin van duurzame doeners Sjef en Wilma die in 2012 daar zijn gaan wonen. Het was toendertijd een kaal grasveld. Zij zagen de plak grond als een mogelijk paradijs met de nodige inspanning en wat tijd.

De achterkant van de tuin staat vol met bomen waar de natuur haar gang kan gaan. Door permacultuur principes toe te passen werken ze  met de natuur mee en levert het ook nog eens een overvloed aan voedsel op. Het grenst aan de Eikenhof en het is bijna niet te geloven dat dit bestaat in de bebouwde kom.

 

Wat is permacultuur? “’Permacultuur is een filosofie van werken mét in plaats van tegen de natuur; van langdurige en doordachte observatie in plaats van langdurige en onnadenkende arbeid; en van het kijken naar planten en dieren in al hun functies in plaats van een gebied als een monocultuur-systeem te zien.’” Bron: Mollison, B., Introduction to permaculture. Tagari, Tasmania, Australia (1991).

De voormalige boerderij en ongeveer een hectare grond kochten Sjef en Wilma met zijn ouders. Ze wilden hier een droom te verwezenlijken om zelfvoorzienend te zijn. Sjef en Wilma hebben een aantal jaren in Brazilië op die manier geleefd. Met die ervaring konden ze hier goed uit de voeten. 

 

Een belangrijke reden om terug te keren naar Nederland waren ook de gezondheidsklachten waar Sjef en Wilma mee kampten. Door controle te pakken over de eigen voeding hebben ze daar nog nauwelijks last van. De droom die ze acht jaar geleden hadden is nu verwezenlijkt. 

 

Sjef en Wilma hebben een nieuwe droom: boeren helpen om met permacultuur en agroforestry aan de slag te gaan. Vanwege het feit dat de klimaatcrises op die manier in no-time op te lossen is middels herbebossing. Zelfs woestijnen zijn te vergroenen op deze wijze en het herstelt de biodiversiteit. Sjef ziet boeren als de grote partner in dat geheel. 

Meer weten over Sjef en Wilma? Kijk op www.fruitzforlife.nl of volg ze op hun YouTube kanaal.