initiatief_zeeland_ logo_2024

Visit Us

Een boerderij duurzaam verbouwen, Tessa en Peter doen het! #DuurzameDoener | ZLND.nu

Een boerderij duurzaam verbouwen, Tessa en Peter doen het!

Aan de Voederheil in Zeeland wonen Peter en Tessa samen met drie kinderen. Ze zijn druk doende hun boerderij duurzaam op te knappen zodat deze nog minimaal 200 jaar mee kan. Zij werkt bij Friesland Campina en hij heeft zijn eigen bedrijf als landschapsarchitect. Eigenlijk draait alles in hun leven rondom het thema duurzaamheid. En dat is best wel wat gedoe, maar gedoe hoort er nu eenmaal bij in het leven geeft Tessa glimlachend toe.

Foto van Google Maps, aan het begin van het proces.

Een aantal jaren terug woonden ze samen in Deventer. Ze zochten een boerderij die ze konden opknappen en kwamen in Zeeland terecht, de geboorteplaats van Peter. Tessa en Peter pakken het rigoureus aan, stap voor stap. Het hoeft niet af te zijn in twee maanden. ‘We nemen de tijd’ vertelt ze. Met hun drie kinderen wonen ze momenteel in de ruimte die later als kantoor zal gaan dienen.

Hun oom Tonnie helpt flink mee. Hij heeft veel bouwervaring en die is zeer welkom. Natuurlijk vanuit een lange termijn gedachte, bewust nadenken over waarom je doet wat je doet. Die kunde komt bij Tessa en Peter niet zomaar uit de lucht vallen want ze hebben veel geďnvesteerd in voorbereidingen: langs gaan bij duurzame huizen. De duurzame huizenroute is een ideale manier daarvoor. In gesprek gaan met die bouwers om de fijne details helder te krijgen. Zo werd scherp wat ze wel en niet wilden. Dat is inmiddels zo’n 5 jaar geleden.

Ook in het dagelijks leven ondernemen Tessa en Peter acties op gebied van duurzaamheid. Elk jaar één ding, dan blijft het ook leuk geeft Tessa aan. Zo heeft Tessa dit jaar als leidraad kleding: geen nieuwe kleding kopen want tweedehands is er voldoende verkrijgbaar dat echt nog meer dan prima is. Zo zit er in ons eigen dorp Zeeland zo’n zaak: Look Twice. Mooi meegenomen is dat het ook nog geld bespaart.

Duurzaamheid heeft ook in hun werk een prominente plek. Tessa werkt bij Friesland Campina als duurzaamheid manager. Dat dit bedrijf een coöperatie is weten veel mensen niet en dat vindt zij juist het mooie eraan. De leden van de cooperatie zijn de eigenaren van Friesland Campina en hebben zelf een boerderij. Als studente levensmiddelentechnologie in Wageningen is Tessa zo in deze functie gerold die speciaal voor haar gecreëerd is. De technische knowhow in haar werk, en ook in en rondom het huis, ligt dan veel bij Tessa. Een onconventioneel gegeven in de bouwwereld. Peter heeft een eigen bedrijf als landschapsarchitect waar historie, betere en mooie landschappen in samen komen als een ecologisch geheel.

Foto in 2021 gemaakt