initiatief_zeeland_ logo_2024

Visit Us

Banieren maken Zeeland nog mooier

Het oude wapen van de gemeente Zeeland krijgt een nieuwe prominente plaats in het dorp. Het wapen met een artistieke weergave van de boom in de zee staat op grote baniervlaggen die in het centrum van het dorp komen te hangen. Daarop de tekst ‘Mooi Zeeland’. De baniervlaggen worden aangeboden aan de inwoners van Zeeland door vereniging Initiatief Zeeland tijdens het grote dorpsfeest in het weekeinde van 25 en 26 mei. Een dorpsfeest voor alle inwoners van het dorp dat Initiatief Zeeland samen met Rob Neijts van Herberg D’n Brouwer heeft opgezet. 
De banieren komen te hangen aan de lantaarnpalen in de Kerkstraat in Zeeland tussen de kruisingen met de Schoolstraat en de Puttelaar. Het ontwerp van de banieren is van kunstenaar George de Groot en van Peter van Gerwen van het gelijknamige reclamebureau. Het wapen van de voormalige gemeente Zeeland is  bij iedereen bekend, het is nog steeds terug te vinden bij de hoofdingang van het gemeentehuis. George de Groot en Peter van Gerwen hebben in hun ontwerp dat bekende wapen op artistieke wijze weergegeven. Er zijn drie variaties in kleur.

Enthousiasme
“We willen van het dorpsfeest een jaarlijks terugkerend evenement maken”, zegt Cees van Dongen, voorzitter van Initiatief Zeeland. Het is mede mogelijk door de goede samenwerking met Herberg D’n Brouwer en met financiële steun van de gemeente Landerd, die 25 jaar bestaat. “De reacties op onze plannen voor het feestweekeinde zijn tot nu toe heel enthousiast. We krijgen veel medewerking van inwoners en van verenigingen. We kunnen er op deze manier iets heel moois van maken.” De baniervlaggen fleuren straks het centrum van Zeeland blijvend op. “We hebben de Zeelandse Ondernemersvereniging (ZOV) bereid gevonden om het beheer van de baniervlaggen op zich te nemen. Zijn zorgen dat de baniervlaggen altijd goed hangen.” Afspraak is dat als er voor andere evenementen andere vlaggen moeten hangen, die tijdelijke vervanging mogelijk is.

Feestweekeinde
Op het plein voor kindcentrum De Morgenzon komt tijdens het dorpsfeest een podium met een groot feestterreinterras. Het programma van zaterdagavond 25 mei is vooral gericht op jongeren vanaf 15 jaar. Deze avond treedt de coverband Broadway op. De toegang tot deze avond is gratis. De feestavond begint om 20.00 uur en duurt tot 02.00 uur. Zondag 26 mei is het feest voor heel Zeeland. Er is voor die dag een wandel- en een fietstocht uitgezet. Wandelen kan over twee afstanden, over 8 en over 10 kilometer. De fietstocht is 45 kilometer lang. Beide tochten voeren door de prachtige omgeving van Zeeland. Op de pauzeplaats – het fraai vernieuwde Schooolbosje aan Straatsven – kunnen de wandelaars en fietsers genieten van een uitgebreide picknick, die gratis wordt aangeboden. Inschrijven voor de wandel- en fietstocht kan van 10.30 tot 12.00 uur op het feestplein voor kindcentrum De Morgenzon. Bij terugkomst in het centrum van Zeeland is er op het feestterrein nog van alles te beleven, waarbij ook de kleine kinderen plezier kunnen maken. Voor de muzikale opluistering zorgen deze middag de muzikanten van het Zeelands Amusements Orkest, het opleidingsorkest van muziekvereniging Zeelandia en de Nederlandstalige zingende dj Marcel Janssen. Het evenement wordt op zondag rond 19.00 uur afgesloten.Fotomontage van een deel van de Kerkstraat met baniervlaggen aan de lantaarnpalen (hiernaast)