Alle kleinschaligheid is verloren en nu moet alles weer zo’n beetje terug. #DuurzameDoener | ZLND.nu

“Wij verzorgen dus de planten, de bomen, struiken en we geven daar ook excursies over, uiteraard.” Vertelt Lambert van Tiel enthousiast over zijn activiteiten bij de Heemkunde en de Heemtuin in het bijzonder. Ook deelt hij waarom hij hier zo’n belang aan hecht: “Want daar gaat het over dat de mensen dus eindelijk eens inzien, hoever ze de natuur naar de knoppen geholpen hebben. Vanaf de jaren 60 zijn we al heel actief geweest bij de IVN. Dat is het Instituut voor Natuurbehoud om de natuur aan de mensen over te dragen, hoe belangrijk dat dat is, want dat is ontzettend belangrijk.

Dat komt nou wel ter sprake, ook in de kranten en overal. Dat hebben we toen eigenlijk al een beetje aan zien komen. De ruilverkaveling is heel goed economisch, maar slecht voor de natuur geweest. Al de kleinschaligheid is verloren, ze moesten allemaal groter en groter. Dat is natuurlijk niet bewust gebeurt, maar het is er wel onbewust ingeslopen. En nu moet alles veel zo’n beetje terug.

We hebben dus ook weer dus rechte sloten kregen. Die moeten allemaal weer gemeanderd worden, want het water gaat veel te snel uit ons land. Zodoende is toch zachtjes aan alles aan het veranderen. Vooral het klimaat. We hebben nu (2021) al drie, vier ontzettende droge jaren gehad en nu hebben we een ‘normale’ zomer, die we vroeger ook hadden. En nou wordt er gezegd: kijk, dit is nou de natuur verandering, alles verzuipt.

Dat is niet zo, absoluut niet. Nee, we hebben we zeker net zo veel water als vroeger gehad. De (heem)tuin, die hebben we dus als voorbeeld gesteld om de natuur in stand te houden, vooral de oude rassen van vroeger. Het is in zekere zin zo ver gelukt, dat er toch heel veel mensen belangstelling gekregen hebben daarvoor. Niet alleen voor de oude rassen maar ook voor de insecten, voor de vogels en noem maar op, al wat er maar te maken heeft natuurlijk.”

Naschrift rondom de Heemtuin: Vlakbij het heemhuis heeft de heemkundekring een prachtige heemtuin, die voor iedereen het hele jaar door gratis toegankelijk is. Er staan veel verschillende planten en bijzondere bomen in, die elders niet meer te zien zijn. De werkgroep besteed veel werk en zorg aan het onderhoud van deze tuin. Op verzoek kunnen voor groepen heel interessante rondleidingen worden gegeven. De werkgroep bestaat uit meerdere personen, die twee keer per week een middag in de tuin komen werken. Interesse om mee te helpen? Zoek contact met Pieter Hermens